· 

Over warmte, verkeer en nagels knippen

Waar te beginnen met bloggen? De laatste weken weinig ruimte gehad in m’n hoofd om te schrijven, maar nu heb ik er zin in om jullie mee te nemen in ons leven hier. Weet je wat: ik begin gewoon met een blog waarin wat vragen staan die ik gesteld krijg vanuit Nederland. Wellicht zijn jullie ook benieuwd naar onderstaande dingen!

 

Hoe is de warmte? 

Warm! Tropisch warm. De temperatuur is momenteel rond de 30 graden, gevoelstemperatuur boven de 35 graden. Het is regentijd dus af en toe is er een flinke bui waarna de straten blank staan. Daarna is het weer heerlijk klam. 

 

Waar en hoe doe je de boodschappen?

Oh jongens, er is hier zoiets fijns: een Auchan! Een Franse supermarkt waar veel te krijgen is. Daarnaast zijn er ook andere grote ketens zoals Casino en Leaderprice, maar daar ben ik nog niet geweest. We rijden er met de auto heen (lopend kun je hier weinig) en pakken een heus boodschappenkarretje. Als we de winkel instappen, valt de airco als een aangename deken over ons heen. Iedere keer kopen we een aantal grote waterflessen, aangezien ons waterfilter nog in de container zit. Daarnaast is er van alles te krijgen: pasta, rijst, tomatensaus, kruiden, sap, chips. De prijzen zijn hier wel hoger, dus goed opletten. 

Op iedere hoek van de straat staan fruitverkopers: een kraampje waarin allerlei soorten fruit (en soms ook groenten) liggen. De prijzen staan redelijk vast, dus afdingen hoeft niet. We halen hier vaak ons fruit. In de woonwijken zijn ook veel kleine ‘shopjes’ te vinden: vaak staan hier producten die ook in de grote supermarkt te krijgen zijn, alleen zijn ze iets duurder. Als ik ineens wasmiddel of eieren nodig heb, loop ik er wel heen maar de grote boodschappen halen we in de supermarkt. 

 

Hoe is het verkeer in de stad?

Ach, wat zal ik zeggen. Chaos. Druk. Veel auto’s. File. Voetgangers die ineens oversteken. Busjes waar de mensen half uit- of aanhangen. Paard-en-wagens die overal tussendoor laveren. Bedrijvigheid. Veel gele of oranje taxi’s die je op iedere gewenste plek af kunnen zetten. 

Jowan vindt het verkeer heerlijk en laveert overal met gemak tussendoor. Ik daarentegen verlies nogal wat zweet en kilo’s maar rijd wel! ‘Direct instappen en rijden’, zei mijn vader wijs, toen ik zo’n tien jaar geleden terug kwam van Curaçao waar ik m’n rijbewijs had gehaald. Dat advies maar weer ter harte genomen. En de Caribische rij- ervaring komt me hier ook wel van pas! 

 

Al met armoede in aanraking geweest?

Daar kun je niet omheen. Er zijn veel talibé-jongens(daarover later een uitgebreid blog) die met een leeg tomatenblik bedelen. De opbrengst gaat naar hun maraboe, een islamitische geestelijke. We geven geen geld, maar wel bijvoorbeeld een banaan, zakje nootjes of een stokbrood. En een glimlach! Het zal nooit écht wennen, maar op een bepaalde manier wordt het gewoon dat je ze overal ziet.

  

Valt de stroom wel eens uit?

Dat valt wel mee! Het gebeurde laatst in de nacht, en aangezien de ventilatoren dan uitvallen, werden we direct badend in het zweet wakker (het is zo’n 30 graden ’s nachts). De meeste huizen hebben een noodvoorziening, vooral nodig voor de koelkast en vriezer.

 

Hoe is de watervoorziening?

We hebben gewoon stromend water in huis, maar het is niet te drinken. Een warme kraan hebben we niet, dus we douchen koud. Maar dat is helemaal niet erg met deze warmte! Alhoewel Alef de boel bij elkaar schreeuwt… Voor het afwassen, koken we water in de fluitketel.

 

Vallen de beestjes mee?

Er zijn veel kakkerlakken: jup, ook in huis. Ja, ook in onze slaapkamer. En yes, laatst zat er één op ons bed! Grote griebels. Maar goed: ze zijn kleiner dan ik gewend was op Curaçao, vliegen niet en we hebben al een innige relatie gekregen met de spuitbus. 

 

Inspecteer je de wc voordat je gaat zitten? 

Gezien het vorige verhaal: jazeker!!!!! 

 

Wat valt je het meest op in de stad? Wat is iets dat je niet had verwacht?

Dat deze samenleving aan elkaar lijkt te hangen van mensen die iets verkopen of een dienst aanbieden. Iedere verkoper heeft zijn eigen specialiteit: koffie, een broodje, een ei (terplekke gebakken, zo u wenst), noten, fruit, kleding, schoonmaakspullen, schoenen, speelgoed, klamboes, sieraden: overal zie je mensen langs de kant van de weg hun waar aanbieden. Of lopen met volle hoofden en armen langs de auto. Maar dat niet alleen! Ook het wassen van de auto, het passen op je huis of helpen in je huishouding is heel normaal. Wat ik laatst zag op straat: een nagelknipmeneer! Ja heus. Neem plaats, doe je schoen/slipper/sandaal uit en meneer knipt vakkundig je nagels. Vingernagels ook mogelijk. Tegen betaling uiteraard. 

Mais oui, Senegalezen zijn vriendelijke creatievelingen! 

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Bert (maandag, 16 september 2019 19:06)

  Mooi verhaal. Gods zegen in alles!

 • #2

  Susan (maandag, 16 september 2019 21:37)

  Wat maken jullie veel mee zeg. En wat leuk dat je Curacao ervaringen weer van pas komen. Veel zegen en groetjes vanaf Flakkee�

 • #3

  Lyda Goemaat (dinsdag, 17 september 2019)

  Lieve luitjes.
  Wat weer een mooi e beschrijving van het leven in Afrika.
  Chapeau voor het rijden daar in dat verkeer�.
  Weet nog toen wij in Nigeria waren.
  Je kijkt je ogen uit.
  God zegen voor alles wat jullie daar doen
  Groet vanuit den bommel.�

 • #4

  Rien en Corry Hage (zaterdag, 21 september 2019 20:48)

  Opeens kwam ik zomaar jullie blog tegen op FB, wat leuk om die verhalen te lezen, wij wensen jullie veel zegen in de komende tijd hoor..!
  Hartelijke groeten van ons, (schoon) vader- en moeder van Richard en Ariette Hage)

 • #5

  Bårt (vrijdag, 05 april 2024 14:41)

  $$$$$$$$$$$%$$$$$$$$$$$$$$$$$"$$$$$$#$$$$$$$$%$$$$$$%$$$$$$$$$$$$$$$$$%$%$$$$$$$$$$$$$"$$$$"hd$$$$$""÷÷* €ycmcifjf5